מבוסס על חוות דעת שניתנה לעו"ד יעקב סבו לתובענה ייצוגית נגד המועצה להסדר ההימורים בספורט
המועצה היא תאגיד סטטוטורי הפועל מכוח החוק להסדר ההימורים בספורט. החוק מתיר אך ורק למועצה לקיים הימורים על תוצאות משחקים ותחרויות ספורט, ואינו מאפשר לגופים אחרים בארץ ובחו"ל לפרסם הימורים או לקבל הימורים מישראלים.
בדומה למועצה, פועלות ברחבי העולם חברות ציבוריות ופרטיות (Bookmakers) אשר מקיימות אף הן הימורי ספורט באמצעות אתרי אינטרנט. ה-Bookmakers פועלים בסביבה עסקית תחרותית, ובהתאם קובעים את יחסי הזכייה לתוצאות המשחקים. המועצה לעומת זאת הינה בעלת מונופולין בשוק הישראלי. ללקוחות ישראלים המעוניינים לבצע הימורי ספורט אין אלטרנטיבה, והם נאלצים לבצע את ההימור אך ורק דרך המועצה.
חוות הדעת עסקה בהשוואה בין הימורי ספורט שמקיימת המועצה, להימורי ספורט שמוצעים על ידי .Bookmakers. מהנתונים שאספתי וניתחתי לצורך חוות הדעת עלתה מסקנה חד משמעית והיא שהמועצה מציעה הימורים נחותים מאלו שניתן לרכוש בחו"ל, בפער תלת ספרתי לפחות לרעת המהמר הישראלי.
מטרות חוות הדעת
להשוות את הרווחיות הגולמית של המועצה מהימורי ספורט לרווחיות הגולמית של Bookmakers כפי שעולה מהדוחות הכספיים.
להשוות יחסי זכייה בהימורים המוצעים על ידי המועצה ועל ידי Bookmakers לאותם משחקי ספורט
לכמת את הנזק ללקוחות המועצה מיחסי הזכיה הגרועים של הווינר לעומת Bookmakers זרים.
רקע תיאורטי והסבר על רציונל קביעת יחסי זכיה בהימורי ספורט
לצורך ההסבר על האופן שבו נקבעים יחסי זכייה, נעשה שימוש בחלקים מהחלטה בבקשה לאישור תובענה כייצוגית, על ידי השופט פרופ' עופר גרוסקופף, בת.צ (מרכז) 11930-04-12 גל אבידן נ' המועצה להסדר ההימורים בספורט. סימוכין נוסף ניתן למצוא במאמר "Expected values and variances in bookmaker payouts: a theoretical approach towards setting limits on odds".
ההימורים בתוכניות "ווינר" הם הימורים ביחס לתוצאות משחקים ותחרויות ספורט, בעיקר משחקי כדורגל וכדורסל. לענייננו אין חשיבות לאבחנה בין סוגי המשחקים, ועל כן נדגים את הטענה כי המועצה קובעת יחסי זכיה גרועים באמצעות הדוגמא הפשוטה ביותר: הימור על ההכרעה במשחק כדורגל בודד - קרי, האם יסתיים בניצחון אחת הקבוצות, או בשוויון, דהיינו "תיקו".
המועצה קובעת לכל ניחוש אפשרי בתחרות יחס זכייה, המגדיר מהו הפרס שישולם למהמר במקרה של זכייה כנגד כל שקל הימור. לשם המחשה נשתמש לאורך החלטה זו בדוגמא הבאה להימור "ווינר": נניח כי ביום 7.1 צפוי להתקיים משחק כדורגל בין קבוצת "דינמו מסחה" (הקבוצה המארחת) לבין קבוצת "הכח רמת הוד" (הקבוצה האורחת). יחסי הזכייה שמייחסת המועצה לכל אחת מהתוצאות של המשחק ביום 1.1, המועד בו מתפרסמת רשימת המשחקים המתקיימים ב- 7.1 עליהם ניתן להמר במסגרת תוכניות "ווינר", נתונים בטבלה הבאה:
משמעות הדברים היא שהמועצה מזמינה את הציבור להמר על תוצאות המשחק האמור, וכי ככל שיהמר ויזכה יקבל את מכפלת סכום ההימור ביחס הזכייה המפורט בטבלה, לאמור: אם יהמר 100 ש"ח על ניצחון של "דינמו מסחה" יקבל 160 ש"ח במקרה ש"דינמו מסחה" אכן תנצח (רווח של 60 ש"ח), ויאבד את כספו אם תפסיד או אם המשחק יסתיים ב"תיקו";אם יהמר 100 ש"ח על תוצאת תיקו וזו אכן תהיה תוצאת המשחק, יקבל 275 ש"ח (רווח של 175 ש"ח), ויאבד את כספו אם אחת הקבוצות תנצח; אם יהמר 100 ש"ח על ניצחון של "הכח רמת הוד", יקבל 385 ש"ח במקרה שאכן "הכח רמת הוד" תנצח (רווח של 285 ש"ח), ויאבד את כספו אם קבוצה זאת תפסיד או אם המשחק יסתיים ב"תיקו".
יחס הזכייה אשר נקבע לכל אחת מהתוצאות הינו משמעותי, אם כך, למשתתף בהימור "ווינר". חשיבותו היא בכך שיחס הזכיה קובע את הסכום בו יזכה המשתתף במקרה שיהמר נכון, וממילא לעניין זה השלכה הן על רצונו להשתתף בהימור (ככל שיחס הזכייה על התוצאה גבוה יותר, כך גם הנכונות להמר עליה עולה) והן על הסכום שהוא מצפה לקבל במקרה של זכייה.
המועצה מפרסמת מעת לעת תוכניה הכוללת את התוצאות עליהן ניתן להמר ביחס למשחקים המתקיימים במועד עתידי מסוים, וביחס להימורי "ווינר", את יחסי הזכייה ביחס לכל אחת מהתוצאות. תוכניית "ווינר" מתפרסמת מטבע הדברים זמן מה לפני המועד בו מתקיימים המשחקים. תוכניית "ווינר" מתפרסמת הן כחוברת מודפסת, הניתנת להשגה במקומות שונים, ובכלל זה כ- 1500 תחנות הטוטו ברחבי ישראל (להלן: "חוברת "ווינר""), והן כמדיה דיגיטלית, המצויה באתר המופעל על ידי המועצה (להלן: "אתר "ווינר"").
המועצה עוסקת כאמור בארגון הימורים. אך היא עצמה אינה אמורה להיות מהמרת. לפיכך בקבעה את יחס הזכייה מנסה המועצה, על יסוד ניסיון שצברה, וידע שברשותה, להציב את עצמה במצב שתהא אשר תהא תוצאת המשחק, לא רק שהמועצה עצמה לא תמצא במצב של הפסד, אלא שאף תפיק רווח מארגון ההימור.
כך, למשל, נניח כי המועצה חוזה בעת פרסום תוכניית "ווינר" שההימורים על המשחק בין "דינמו מסחה" לבין "הכח רמת הוד" יתחלקו באופן הבא:
במקרה זה, לו המועצה הייתה פועלת שלא על מנת להפיק רווח, הרי שהייתה מעוניינת לקבוע את יחס הזכייה באופן שיהיה 1 חלקי אחוז המהמרים שיבחרו בתוצאה זו (להלן: "יחס הזכייה המרבי"). בדוגמא לעיל המשמעות מפורשת בטבלה הבאה:
אם כך הייתה נוהגת המועצה, הרי שכל עוד הייתה צודקת בהערכותיה ביחס להתפלגות ההימורים, וללא קשר לתוצאה של המשחק, הייתה המועצה נותרת ללא הפסד וללא רווח. להלן טבלה המבהירה זאת, תחת ההנחה כי על המשחק האמור היו הימורים בסכום כולל של 1 מיליון ש"ח, ושהמועצה קבעה את יחסי הזכייה המרביים לכל אחת מהתוצאות:
ואולם המועצה מעוניינת כמובן להפיק רווח מארגון ההימורים, ועל כן יחס הזכייה שהיא קובעת ביחס לכל אחת מהתוצאות האפשריות נמוך מיחס הזכייה המרבי שהיא מייחסת לאותה תוצאה. כך, למשל, בדוגמא שהובאה לעיל במקום לתת לניצחון של "דינמו מסחה" את יחס הזכייה המרבי, שהוא 2, היא נתנה לו יחס של 1.6 בלבד; במקום לתת לתוצאת "תיקו" את יחס הזכייה המרבי, שהוא 3.33, היא נתנה לה יחס זכייה של 2.75; ובמקום לתת לניצחון של "הכח רמת הוד" את יחס הזכייה המרבי, 5, היא נתנה לתוצאה זו יחס זכייה של 3.85. כתוצאה מכך, הטבלה המציגה את הוצאות והכנסות המועצה נראית כך:
מקובל ליחס ערך הסתברותי לכל תוצאה של ההימור. הערך ההסתברותי נקרא "הסתברות משתמעת" (Implied Probability) וערכו מתקבל על ידי הקשר המתמטי הבא:
במצב שבו המועצה אינה מרוויחה מקיום ההימור היא תקבע את יחס הזכייה באופן שיהיה 1 חלקי אחוז המהמרים שיבחרו בתוצאה זו ולכן סכום ההסתברויות המשתמעות הינו 100%.
המועצה מעוניינת כמובן להפיק רווח מארגון ההימורים, ועל כן יחס הזכייה שהיא קובעת ביחס לכל אחת מהתוצאות האפשריות נמוך מיחס הזכייה המרבי שהיא מייחסת לאותה תוצאה. המשמעות היא שההסתברות המשתמעת לכל אחת מהתוצאות תהיה יותר גבוהה מאחד חלקי אחוז המהמרים שיבחרו באותה תוצאה (נובע מהיחס ההפוך שבין יחס הזכיה להסתברות המשתמעת).
סכום ההסתברויות המשתמעות במקרה זה הינו 124.8%.
הגודל שבו סכום ההסתברויות המשתמעות גדול מ-100% מכונה Overround, והוא מהווה מדד לרווחיות של המועצה מההימור. בדוגמא לעיל Overround=24.8%.
מתקיים תמיד שככל שיחסי הזכייה קטנים ה-Overround גדל. ההסבר לכך נובע מקשר של יחס הפוך בין ה-Overround לבין יחסי הזכייה.
כאשר מארגן ההימורים מקטין את יחסי הזכייה הוא מקטין את סכום הפרס שיועבר למהמרים שניחשו את התוצאה הנכונה, ובהתאם מגדיל את ה-Overround ואת הסכום שנותר אצלו.
הרווח הגולמי בפועל מוגדר כהפרש שבין ההכנסות לבין הפרסים. גודל זה תלוי במספר גורמים שחלקם בשליטת המועצה (יחסי זכייה) וחלקם שאינם בשליטתה (כמות הכסף שתושקע בכל תוצאה ובתוצאת המשחק בפועל).
הטבלה הבאה מרכזת את סך המרכיבים של ההימור אשר קובעים את הרווח הגולמי כתלות בתוצאת המשחק.
בעוד שיחסי הזכייה הינם גלויים, הנתונים על הכנסות מהימור מצויים אצל מארגן ההימורים בלבד. מקובל להשוות את רמת הרווחיות של מארגני הימורים בעזרת Overround, כיוון שהחישוב שלו תלוי רק ביחסי הזכייה (הגלויים) ואינו דורש את ההכנסות מההימור (נתונים פנימיים).
לצורך השלמת התמונה, נציג את ההימור מנקודת ראות של מהמר. יחס זכייה מורכב משני גדלים: קרן ורווח (W). לדוגמא, כאשר הערך של יחס הזכייה לתוצאה כלשהיא עומד על O=1.2, המהמר יקבל עבור כל 1 ש"ח שהשקיע, את הקרן שעומדת על 1 ש"ח וכן רווח של 0.2W= ש"ח, ולכן O=1+W.
מהמרים מעוניינים למקסם את הרווח שלהם מהימור ולכן יעדיפו להמר דרך חברה שתציע את הרווח W, הגבוה ביותר.
חברות הימורים בחו"ל - Bookmakers
ברחבי העולם פועלות חברות רבות המציעות הימורי ספורט באופן מקוון באמצעות אתרי אינטרנט (Bookmakers). במקרים רבים מוצעים הימורים על אותם משחקי ספורט על ידי מספר Bookmakers. לדוגמא: משחקים במסגרות בינלאומיות וליגות מקומיות.
בחרתי לבצע את השוואת יחסי הזכיה וה-Overround של המועצה אל מול יחסי הזכיה וה-Overround המקובלים בעולם על אותם משחקים בדיוק, באמצעות אתר Oddscheckers.com. אתר זה קולט נתוני הימורים מ-Bookmakers העיקריים בעולם, ומספק למהמרים שרות של השוואה נוחה בין יחסי הזכייה שכל אחד מהם מציע.
לדוגמא, באיור הבא מופיע מסך מאתר Oddscheckers.com, שמציג את יחסי הזכייה למשחק כדורגל בלגיה-בוסניה הרצגובינה שהתקיים ב-7 לאוקטובר 2016, להימור מסוג 1x2.
כל ערך מתאים ליחס זכייה עבור תוצאה המופיעה בתחילת השורה שמוצעת על ידי Bookmaker שמצוין בראש העמודה. לדוגמא, עבור הימור ב-bet365 לניצחון של בלגיה (משבצת שמאלית עליונה בטבלה), יחס הזכייה הוא O=1.53 מכאן שרווח הזכייה הוא 0.53, כלומר לכל יחידת כסף שיושקע בהימור ישולם למהמר 1.53 יחידות כסף.
מתוך קבוצת ה-Bookmakers הגדולים ביותר בבריטניה שיחסי ההימורים שלהם מוצגים באתר Oddschecker.com, נבחרו Bookmakers הגדולים ביותר (נתח השוק המצרפי שלהם עולה על 85%), לצורך השוואה עם הימורי המועצה.
התמונה התחרותית העולמית שונה מזו שבישראל. בעוד שבעולם יש תחרות בין מספר Bookmakers על ליבו של המהמר, בישראל, המועצה היא בעלת נתח שוק של 100% באספקת הימורי ספורט.
השוואת רווח גולמי
חברות הימורים מציגות מדדי ביצוע באמצעות רווח גולמי - Gross Win שערכו ממחושב באופן הבא: הכנסות פחות פרסים ביחס להכנסות. לדוגמא, אם סך ההכנסות מהימור עומד על 1,000 ש"ח, מתוכם שולמו פרסים בסך 920 ש"ח אז ה- Gross Win, הרווחיות הגולמית, היא 8% (80 לחלק ל-1,000).
הטבלה הבאה מציגה את נתוני הרווחיות הגולמית של המועצה מהימורי ווינר לעומת אלה של Bookmakers, מהימורי ספורט מקוונים לשנים 2015÷2012.
ניתן לראות שהרווחיות הגולמית של המועצה מהימורי ווינר גדולה ביותר מ-300% (פי 4 ויותר) מהרווחיות הגולמית של Bookmakers המספקים אותו מוצר. הרווחיות הגבוהה של המועצה מושגת מתוך כך שהיא מציעה יחסי זכייה נמוכים ומחלקת פחות כספים מההכנסות לזוכים.
השוואת הימורים
הממצאים בפרק הקודם מעידים על רווחיות חריגה של המועצה מהימורי ספורט בהשוואה לחברות שפועלות בחו"ל. נראה כעת, כי גם מנקודת המבט של המהמר הבודד, יחסי הזכיה המוצעים לו על ידי המועצה הינם גרועים, וה-Overround של המועצה על ההימורים שהיא מציעה גבוה במאות אחוזים מה-Overround על אותם הימורים בדיוק אצל Bookmakers זרים.
מטרת פרק זה היא להציג את העיוות ברמת ההימור על ידי השוואת Overround במדגם של משחקים זהים שעבורם הוצע הימור בווינר ואצל Bookmakers זרים.
בתקופה שבין 6 ליוני 2016 ועד ל-9 ביולי 2016 תועדו הימורים על קבוצה מנצחת (1x2) מאתר ווינר ומאתר oddscheker.com. במהלך התקופה הוצעו הימורים במסגרות שונות: משחקי יורו 2016, קופה-אמריקה, אליפות ארה"ב ומשחקים בינלאומיים שבהם השתתפו גם קבוצות ישראליות.
הטבלה הבאה מציגה את גודל המדגם: תועדו 369 הימורים ב-124 משחקים (הימור על משחק תועד בכל יום שבו הוא הוצע, בד"כ 3-4 ימים לפני היום שבו מתקיים המשחק):
הטבלה הבאה מציגה השוואה של ה-Overround הממוצע להימורים בחלוקה לקטגוריות.
מסקירת המדגם עולה, שה-Overround הממוצע של המועצה, המייצג את הרווחיות הגולמית שלה, גדול פי 3.6 מה-Overround של Bookmakers זרים. מדובר בפער של מאות אחוזים בין המועצה לבין Bookmakers זרים לטובת האחרונים, בדומה לממצאים שהתקבלו מהדוחות הכספיים.
יחס זכייה מורכב משני גדלים: קרן ורווח. לדוגמא, כאשר הערך של יחס הזכייה לתוצאה כלשהיא עומד על O=1.2, המהמר יקבל עבור כל 1 ש"ח שהשקיע, את הקרן שעומדת על 1 ש"ח וכן רווח של 0.2 Profit = ש"ח, ולכן O=1+ Profit. מהמרים מעוניינים למקסם את הרווח שלהם מהימור ולכן יעדיפו להמר דרך חברה שתציע את הרווח Profit, הגבוה ביותר לתוצאה שעליה הם רוצים להמר.
הגרף שלהלן מציג את ה-Profit של ה-Winner ביחס ל- Profit של Bookmaker. כל נקודה מייצגת את הזוג
לאותה תוצאת משחק.
בכ-94% מהמקרים, רווח הזכייה ב-Bookmakers גדול מרווח הזכיה בווינר. ואולם, גם ב- 6% מהמקרים בהן יחס הזכיה של הווינר גדול מיחס הזכיה שקבע Bookmaker מסוים, ישנם Bookmakers אחרים שקבעו יחסי זכיה טובים יותר משל הווינר עבור אותה תוצאה.
במלים אחרות, ב-6% מהתצפיות הווינר קבע יחס זכיה טוב יותר מיחס הזכיה של אחד ה-Bookmaker אולם, גם במקרים אלה יחסי הזכיה של הווינר היו גרועים מיחסי הזכיה של מרבית ה-Bookmakers.
הגרף הבא מציג הסטוגרמה של ה-Profit Ratio אשר מוגדר לפי היחס הערך הממוצע עומד על 1.28 (ה-Profit של ה-Bookmakers גדול ב-28% מזה של הווינר), אולם הערכים שלו מפוזרים על טווח גדול של ערכים ועד פי 15.
כימות של הנזק למשתתפים בהימורי ווינר
לצורך כימות של הנזק שנגרם למהמרים הישראלים הצגתי 3 שיטות
כימות נזק על פי Gross Win
השיטה מבוססת על נתוני Gross Win שנלקחו מהדוחות הכספיים של המועצה ושל ה-Bookmakers לשנים 2015÷2012.
תחת הנחה מקלה עם המועצה, ש-Gross Win הוגן מקסימלי הינו 20% (דהיינו, Gross Win שגדול יותר מפי שניים מזה שמקובל בתעשיית הימורי הספורט בעולם), ניתן לחשב את הנזק הכספי שנגרם למשתתפים בהימורי ווינר. הנזק הוא הפער בין סך הפרסים שהיו מחולקים לזוכים אילו ה-Gross Win היה 20% לסך הפרסים בפועל.
כימות נזק על פי רווח זכייה
הנזק שנגרם למשתתפף שמבצע את הימור באמצעות ווינר מתבטא בכך שרווח הזכייה שלו קטן מהרווח שהיה מקבל אילו ביצע את ההימור דרך Bookmaker.
ניתן לחשב את הפיצוי (Compensation) שיש להעניק לכל משתתף בהימורי ווינר אשר צדק בניחוש הקבוצה המנצחת, כך שה-Overround הממוצע (של כל ההימורים שתועדו) ישתווה לערך מוסכם
תחת הנחה מקלה עם המועצה, ש-Overround הוגן מקסימלי הינו 10.6% (דהיינו, Overround שגדול פי שניים מזה שמקובל בתעשיית הימורי הספורט בעולם שעומד על 5.3%), הפיצוי שיש לתת לזוכים בהימורי ווינר עומד על 15% מרווחי הזכייה של המהמרים.
כימות נזק על פי השוואת מחיר בין שני מוצרים זהים
גישה שלישית מתייחסת להימור כאל מוצר. המוצר מקנה לבעליו סיכוי לרווח בשווי נתון. ניתן להשוות את עלות המוצר בין חברות שונות שמציעות את אותו הימור.
לדוגמא, אם מהמר השקיע 2,000 ש"ח אצל ווינר בתוצאת משחק שבה יחס זכייה של 1.05, הוא למעשה רכש ב-2,000 שח מוצר שמקנה לו את האפשרות להרוויח 100 ש"ח.
אם המשתתף יבצע את ההימור דרך Bookmaker שבו יחס הזכייה 1.2, העלות של אותו מוצר (שיקנה לו אפשרות להרוויח 100 ש"ח), היא 500 ש"ח בלבד.
על פי המודל שהצענו, כל משתתף בהימורי ווינר יקבל 22% מכספו בחזרה בלי תלות בתוצאת המשחק.
Commentaires